Shop til you drop

I månader har Premier Leagueklubbarna försäkrat omvärlden om hur idealt 25-manna trupper.UEFAs ekonomiska fair play-regler och fasorna att bli ett nytt Portsmouth hade ändå fått en ny era av återhållsamhet. Tills i går då fotbollen återigen blev en historia om stora plånböker. På bara några få spelare spenderades i januarifönstret 200 miljoner pund när landet går in i fas där britterna får veta att de inte har råd att hålla biblioteken öppna.

För tre veckor sedan presenterade UEFA sin årliga rapport som dokumenterar de stora onödiga förluster som topp-europeiska klubbarna gör på övergångssummor och löner i fotbollens historiskt största kommersiella boom.

Baserat på 2008-09 årsredovisningen, har inkomsten över hela kontinenten fortsatt att öka, men mer än hälften av klubbarna, 56%, hade gjort en förlust, med totala förluster som når upp till 1,2 miljarder euro. Premier League är i särklass Europas mest kommersiella ligor. Tar mest betalt för biljetter, lockar till sig mer från fans till exempel betal-tv-abonnemang, gjorde högre intäkter än någon annan liga, 2,3 miljoner pund, men 14 av klubbarna gjorde rejäla förluster. Skulderna i de 20 klubbar, gentemot banker eller ägare är på 3 miljarder pund.

Michel Platini, UEFA presidenten kritiserade engelsmännen för att inte försöka hitta finansiell balans. Minussiffrorna använder Platini flitigt för att påvisa behovet av ”finansiell fair play”. När Platini förklarar resonemanget, att klubbarna bör spendera vad de har råd med genom att långsiktigt planera och bygga laget steg för steg.

Roman Abramovich har spenderat 726 miljoner pund på utformningen av sitt Chelsea sedan han köpte klubben från Ken Bates, och klubbens övriga då aktieägare, några namngivna, vissa okända, 2003. Åren av utgifter från Abramovichs oljeförmögenhet är mycket mer än Chelsea annars skulle haft råd med i övergångssummor och löner. Det hela kulminerade dock i en 71 miljoner pund stor förlust under 2009-10. Abramovich omorganiserade sina gigantiska lån jämfört med föregående år så att det inte längre är klubben som är skyldig honom, utan hans holdingbolag som äger aktierna.

När Chelsea började den här säsongen genom att rada upp vinster tycktes Abramovich må bra. Men lyckan vände och det började gå lite trögare och istället för att bli känd som en ägare som ständigt sparkar tränare när lyckan vänder gav han svar på tal. Han sparkade inte Carlos Ancelotti utan gav honom ännu en världsanfallare på nästan 50 miljoner pund. Effekten av värvningar av Fernando Torres och David Luiz, och deras löner kommer inte förklaras förrän klubben offentliggör sina räkenskaper nästa år, men såvida det inte är en stor tydlig utrensning under sommaren är det omöjligt att tänka sig Chelsea med gröna siffror. Abramovich har övertygat om behovet av återhållsamhet när hans lag varit i ligaledning. Något som knappast ursäktar honom att bryta mot de ekonomiska fair play-reglerna när laget börjar svikta.

Sheikh Mansours Manchester City är ett annat exempel. Manchester City gjorde en förlust på 121 miljoner pund under 2009-10 och var samtidigt även de ansvariga för att avsevärt höja utgifterna för transferfönstret. Citys 27 miljoner pund på Edin Dzeko spenderades samma dag Platini beskrev den europeiska fotbollens totala förluster och manade till lugn.

Dzeko fullbordar det massiva utlägg, uppemot 500 miljoner pund, som Mansour har slösats på klubben sedan han köpte den två och ett halvt år sedan. Allt för att kunna utmana liknande Abramovich. Manchester Citys januari präglades också av att få Roque Santa Cruz till Blackburn Rovers, Emmanuel Adebayor till Real Madrid och Wayne Bridge till West Ham United, alla på lån, vilket signalerar en avsikt att minska den stora lönekostnaden. City bibehåller, trots de ekonomiska förlusterna, att de avser att följa de finansiella fair play-reglerna.

Aston Villas köp av Darren Bent på 24 miljoner pund kan också den bli en historia om en ägare. Randy Lerner, som inte har för avsikt att se sin investering dala ner i en nedflyttningsstrid. Lerners klubb är ännu en annan klubb långt från ett nollresultat. Aston Villas förlust var, för Villa, ganska chockerande 46 miljoner pund under 2008-09, som är den sista tillgängliga redovisningen.

Liverpools amerikanska ägare, John W Henriks Fenway Sports Group, gick med på att betala 35 miljoner pund för Andy Carroll, och 23 miljoner pund för Luis Suárez faller inte in i samma kategori eftersom till stor del pengarna kommer från försäljningen av Torres. Vilket gör att Liverpools övergångar i januari är de mest i ögonfallande för UEFA.

Förutom dessa fem affärer har januarifönstret ändå präglats av en viss återhållsamhet. Manchester United och Arsenal fortsatte att undgå stora utgifter i januari, vilket ser ut att bli exempel på klubbar som bygger lag på lång sikt. Även med tanke på att Malcom Glazer ålagts skulder har Sir Alex Ferguson länge gjort en dygd av nödvändigheten.

I West Ham, Wolverhampton Wanderers och andra klubbar som kämpar mot nedflyttning, har det inte lett till köphysteri. Något som UEFA troligtvis ser som en delseger, även om de är bland de mindre klubbarna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: