Hela världens svarta tulipan

Ruud Gullit är en äventrslysten man. Hans framgångsrik karriär som spelare och tränare har tagit honom från Haarlem till Milano, London, Los Angeles och nu senast till den tjetjenska huvudstaden Groznyj.

På planen spelade den mångfacetterade svarta tulpanen en av huvudrollerna när Nederländerna 1988 vann EM. Även i AC Milan var han inflytelserik i och hjälpte Arrigo Sacchis lagbygge att bli legendariska AC Milan med två europeiska titlar. Han har varit en frontfigur i alla möjliga sammanhang. Utöver spelaren Gullit har han varit en passionerad tränare, TV-expert, reggaesångare och ordföranden för Holland-Belgiens gemensamma ansökan till VM 2018.
– Jag älskar att försöka göra nya saker hela tiden, att upptäcka nya saker och framför allt ha roligt, har han sagt.
Det märks inte minst nu när han oavsett Terek Groznys politiska ställning är.

Men oavsett det var han en spelare som kommer bli ihågkommen för sin skicklighet med bollen och med sina dreadlocks. En spelare som var oförutsägbar men ändå pålitlig med det, vilket han gjort ett tydligt vattenmärke på fotbollen med.

Ruud födde 1962 i en förort till Amsterdam, Jordaan, där han började spela fotboll tidigt. Efter att ha börjat spela för det lokala laget DWS, skrev Gullit som 16-åring sitt första proffskontrakt med Eredivisie-laget Haarlem. Han blev snart lagkamrat med bröderna Edwin coh Ronal Koeman i ungdomslandslagets. I landslaget och klubblaget blev han snart känd som en målfarlig libro. I sina tre säsonger med Haarlem gjorde Ruud i genomsnitt ett mål var tredje match.

Feyenoord var inte sena med att uppvakta Ruud efter den lovande starten på karriären. Tillsammans med Johan Cruyff kunde Gullit visa upp sin märkliga mångsidighet på den stora fotbollsscenen. Det blev 40 mål på 101 matcher under sina tre år i Feyenoord och Ruud var en viktig komponent när Feyenoord 1984 vann både liga och cup. Han blev framröstad till årets spelare i Holland den säsongen, vilket fick till följd att svarta tulpanen sökte nya äventyr. Äventyren fanns i PSV Eindhoven. Under de två säsongerna i PSV blev han en verkligt stor stjärna i fotbollsvärlden. Gullit gjorde 54 mål under två säsonger i PSV, vilket hjälpte laget att vinna Eredivisie två år. Ännu en utmärkelse som årets spelare kammade han hem och 1987 tilldelades han guldbollen, Ballon d’Or.

Allt detta gjorde att Gullit blev för stor för lilla Holland. Det behövdes ännu en ny arena att kamma hem framgångar på. Det blev en flytt till italienska AC Milan. En obestridd stjärna kom han som.

Ett år efter att han anlänt till Milano kom nästa stora höjdpunkt i hans väldigt framgångsrika karriär. Det blev 1988 EM-guld i Tyskland där han ledde de orangea till sin första stora framgång. Det blev en 2-0 seger över Sovjetunionen i finalen där Gullit inledde målskyttet. Andra målet gjorde Marco van Basten som även han spelade i Milan. Ruud hade fått blodad tand. Tillsammans med Marco van Basten och sin barndomsvän, Frank Rijkaard, var den holländska trion med att erövra Italien och Europa med Milan.

Tränare Arrigo Sacchis tog efter 1970-talets Ajax och skapade ett lag som inte hade någon motsvarighet. Rossoneris dubbla europacups vinst 1989 spelades hem spektakulär stil. Gullit och Co förnedrade Real Madrid med 5-0 i semifinalen på San Siro innan de vann med 4-0 mot Steaua Bukarest i finalen. Den svarta tulipanen gjorde hälften av målen. Den europeiska titel försvarades lika stilfyllt följande år, med Bayern München och Benfica som offer i semifinal och final.

Nu började dock Gullits ansträngningar ta ut sin rätt. Utmattad efter en hård säsong, gjorde han föga intryck i VM 1990, och när Marseille satte stopp för Milanodominansen 1991, började Sacchis formidabla lagbygge falla sönder. Ytterligare en besvikelse kom ett år senare när Danmark överraskande slog ut regerande europamästarna på straffar i semifinalen.

Gullit försökte hitta ny lycka och bytte Milan mot Sampdoria. Efter en säsong i Genoa-laget försökte Ruud med en andra sejour i Milan, men Silvio Berlusconis charmoffensiv gav inte mycket tillbaka. Det blev bara åtta matcher i Milan säsongen 1994-1995, även om Ruud hann med att göra tre mål. Berlusconi tröttnade och lånade ut holländaren tillbaka till Sampdoria, där han hittade formen återigen.

Men något mer Milan blev det aldrig. När det började gå sämre i Milan började det också gå sämre i landslaget. Efter en fejd med förbundskaptenen Dick Advocaat drog sig Gullit ur laget inför USA VM. Ruud gjorde en nystart i London och Chelsea där han också blev spelande tränare, eftersom Glenn Hoddle blev engelsk förbundskapten. Även det bar frukt och han ledde laget till FA-cup vinst 1997. Trots cupvinsten och att han säsongen senare tog Chelsea till en fjärde plats blev han sparken följande säsong och beslutade att avsluta sin spelarkarriär.

Efter en kort tränarsejour i Newcastle avgick han i augusti 1999. Besviken med spelet lovade han att aldrig ta ett annat tränaruppdrag. Tidigare arbetsgivaren Feyenoord övertalade honom dock att ändra sig under 2004, vilket ledde till ännu ett jobb hos Los Angeles Galaxy 2007. Gullit lämnade både jobb inom 12 månader.

Efter att sedan ägnat sin energi åt det misslyckade holländska-belgiska försöket att bli värd för fotbolls-VM 2018, har bara Gullit inlett ett nytt äventyr. Han har flyttat till Tjetjenien för att bli tränare för Terek Grozny. En överraskning i många avseenden, men eftersom hans karriär varit som den har varit, har Gullit gjort en vana att göra det oväntade.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: