”Rädda våra liv, rädda barn”

Kanske har du sett den, kanske inte, men Mattias Löws dokumentär om domaren Martin Hansson är värd en titt. Under 2009 beslutade sig filmaren Mattias Löw att följa Martin Hansson till VM 2010. Tanken med dokumentären var att fokusera på det extraordinära påfrestningar som ställs på en, egentligen, vanlig man. Det blev mer än så. Den lugne blekingemannen befann sig vid ögat av en medial storm som kan liknas vid Gudrun.

Filmen börjar genom att Mattias Löw följer det lugna och lågmälda livet som Hansson har. Det varvas sen med bilder av händelserna runt den ödesdigra natten den 18 november 2009 i Paris då Thierry Henrys handboll förde Frankrike förbi Irland till VM förra sommaren.

Det är ett fint tempo genom hela dokumentären. Hanssons enkla livet på en gård i Blekinge är ljusår ifrån den globala hysterin som tog vid efter Henrys handboll. Händelsen togs till exempel upp i det irländska parlamentet. För Hansson tycks händelserna den kvällen ha blivit en personlig tragedi.

Månader innan den traumatiska kvällen funderar Martin Hansson på fotbollen kontra livet.
”Jag var tvungen att välja mellan familj, fotboll och arbete. Fotboll kommer alltid först. Den styr ditt liv helt.” Han var mer rätt än vad han visste. Nederlaget kvällen i Paris innebar att alla Hanssons uppoffringar verkade vara för intet. Han själv, det irländska laget, skulle inte komma till Sydafrika.

Hans mamma är inne på samma spår när hon i dokumentären berättar om de negativa rubriker hon tycker illa om att behöva läsa. Berättelser om dödshot och andra övergrepp förmedlas på det sätt av Löw att man ställer sig frågan hur det det egentligen är att vara domare. Vilka färdigheter och vilken självkänsla måste man besitta som domare.

Se filmen och hoppas, likt oss på Sanningsvittnet, att det blir en uppföljning med samtal här med domaren.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: