Drömmen om en första upprepning

Nu är det mer än åtta år sedan de tre stora R:en förde Brasilien till ännu ett guld i Sydkorea /Japan. Nu är alla tre tillbaka hemma i Brasilien för att spela för de stora klubbarna där. Ronaldinho är som bekant klar för Flamengo. I lördags blev Rivaldo en Sao Paulo-spelare på lån från Mogi Mirim Esporte Clube. Sedan 2009 finns Ronaldo i Corinthians.

Detta inlägg ska fokusera på det kanske största R:et av dem alla. Ronaldo, som står inför den sista stora utmaningen i sin karriär. Om allt går enligt planerna kommer han lägga fotbollsskorna på hyllan i december, men innan dess alltså en stor sista satsning.

Ronaldo Luis Nazário de Lima vill, på den plats där hans största triumf firats, återuppleva en vinnares sötma. Att resa till Japan för att vinna ännu en världsmästartitel, nu för klubben i stället för landslaget är hans sista stora dröm. Drömmen om att bli en dubbel världsmästare kan bara gå i uppfyllelse om Corinthians blir sydamerikanska mästare genom att vinna Copa Libertadores i juni. Men det är en svår resa till Japan, bland annat via Colombia. Drömmen kan vara över så tidigt som i mitten av nästa vecka.

För att nå gruppspelet i Libertadores, måste Corinthians, Timão, klara av en svår kvalomgången mot Tolima från Colombia. Första matchen mellan lagen gick av staplen i onsdags. Matchen slutade 0-0 vilket gör det än svårare för Ronaldo och Corinthians att gå vidare. I nästa vecka är det dags för returmatch i den colombianska staden Ibague, huvudstaden i provisen med samma namn som fotbollslaget, Tolima. En lång resa för att möta en besvärlig motståndare som slutade på en andra plats i colombianska ligan.

Tolima har flera spelare som skulle kunna sätta ordentliga käppar i hjulet för ”Timão”. Wilder Medina är det farligste hotet för Corinthians framåt. Han är en av fotbollens sent utvecklade, med tidigare gäng-och narkotikarelaterade problem. Medina fyller 30 år nästa månad och gjorde sitt genombrott i fjol Tolima. Även om Medina skulle vara i toppslag är ”Timão” fortfarande favoriter att vinna även om det är tidigt på säsongen och resultaten inte alltid blir som de egentligen borde.

Det kommer säkert att bli ett nervpåfrestande vecka för brassarna om resultatet går emot dem på onsdag.
Att inte ens nå gruppspelet i Libertadores skulle vara något som är oacceptabelt för Ronaldo, men kanske än mer för hela Timão.

Rivaliteten finns inte bara där i de inhemska ligorna. I till exempel Paraguay hånar ständigt Olimpiafansen de historiska rivalerna, Cerro Porteño. Olimpia har vunnit Libertadores tre gånger. Cerro Porteño har deltagit hela 33 gånger utan att en enda gång få lägga vantarna på pokalen. För 34: e gången kommer Libertadores gå av stapeln i år. Nerverna kommer vara utanpå i Paraguays huvudstad Asunción kommande två veckorna. Cerro Porteño måste, likt Corinthians, genomgå kvalspelet och i sitt fall besegra Venezuelas Deportivo Petare för att nå gruppspelet.

Ett annat exempel hittas i Buenos Aires där San Lorenzo fått stå ut med år av hets från sina konkurrenter kring klubbens brist på internationella titlar. För tio år sedan lyckades laget ta ett par titlar i andra klassens tävlingar, Copa Mercosur (2001) och Copa Sudamericana (2002), men i Libertadores räcker dem fortfarande inte till, vilket är en enorm glädje och lättnad för Buenos Aires jättarna, som alla har vunnit Sydamerikas främsta titel.

Det är en liknande historia i Sao Paulo, även om Corinthians, till skillnad från San Lorenzo i Buenos Aires, utan tvekan är den största klubben har Timão heller aldrig varit kontinentens bästa lag. Santos har lyckats, rivalerna Palmeiras har gjort det och Sao Paulo FC har också dem vunnit och det tre gånger, vilket är mer än någon annan brasiliansk klubb.

Förhoppningarna var skyhöga på att Ronaldo skulle kunna bära dem till seger förra året men Corinthians försvann ut ut Libertadores på bortamål mot Flamengo i den andra omgången, samma skede när de åkte ur i sina två tidigare deltaganden, 2003 och 2006. Båda gångerna förlorade Corinthians mot Argentinas River Plate. Det senare nederlaget var faktiskt också slutet på förtrollningen mellan Carlos Tevez och klubben. Hela Timão med Tevez i aktern möttes av fans i upplösnings- och upploppstillstånd.

Innan dess var uttågen ur Libertadores om än värre då laget 1999 förlorade mot Palmeiras i kvartsfinalen. Ett år senare upprepades samma historia, mot motståndare, en runda senare, vilket också är det närmaste Corinthians har kommit att ta beslag på pokalen.

Att avsluta torkan nu skulle vara ett passande sätt för Ronaldo att avrunda av sin karriär. Men det blir en tuff väg. Förutsatt att de går igenom kvalomgången, kommer de att ingå i den svåraste gruppen i årets Libertadores. Guarani Paraguay har föga hopp om framsteg, något som säkerligen inte gäller Estudiantes, vinnare 2009 och de regerande mästarna i Argentina. I gruppen finns det även en annan brasiliansk tungviktare, Cruzeiro, som gick till final 2009. Endast två lag går vidare till utslagningsfasen, så ett stort namn kommer att få se på när de andra fortsätter kriga för segerns sötma.

För närvarande skulle dock Timão vara huvudlösa om tankarna skulle flyga iväg innan Medinas Tolima besegras. Gröna Palmeiras, vita, blåa och röda Sao Paulo och vit-svarta Santos vill alla tre se Corinthians besegrade och på så sätt också släcka Ronaldos dröm om att få knyta ihop säcken i Japan där han tidigare upplevt sin största framgång.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: