Hell aint no longer a place on earth

I helvetet på jorden letar sig sällan gradantalet under fem celcius i januari.
Helvetet som ligger i Istanbul har ännu inte frusit även om graderna sjunker för var dag som går.
Den mycket kända, och ökända, Ali Sami Yen Stadion och Galatasarays hemmaarena kommer snart vara ett minne blott. Stadion ska rivas för att göra plats åt ett köpcentrum.

Den sista match på arenan, som ägde rum för två veckor sedan, var i sig en lågmäld tillställning. En turkisk Cup-matchen som hemmalaget slog tredje divisionens Beypazarı Sekerspor med 3-1.

Nu är det ett minne blott. Galatasarayfansen kommer inte längre fälla ut den legendariska banderollen som hälsade motståndarna välkomna till helvetet. Stadions namn är också namnet på klubbens grundare. Ali Sami Yen som valde färgerna för att de påminde om elden. Inga fler bengaleldar kommer någonsin mer hedra honom på sin egna arena tillsammans med den hängivna publiken och ljudet av taktfasta trummor.

Efter matchen mot Beypazarı Sekerspor var det många både på planen och på läktarna som hade tårar i ögonen när de sa farväl till sitt andra hem. Galatasarayspelarna samlades i mittcirkeln för att applådera sina fans och lyssna på deras sånger sent in på natten. Ett känt turkiskt nyhetsankare, Ali Kırca, läste en lång dikt för att lovprisa arenan. Den nuvarande Galatasaraytränaren Gheorghe Hagi fick sällskap av sina gamla lagkamrater från det Galatasaray som vann UEFA-cupen och Supercupen 2000. Cuptriumfen, som kom via ett straffavgörande mot Arsenal efter en vresig 0-0-match i Köpenhamn, är fortfarande det enda tillfället där en turkisk klubb har vunnit en europeisk tävling.

Men trots nostalgin och det mycket känslosamma farvälet mellan fans, spelare och stadion kanske det ändå var dags för ett miljöombyte. Fler och fler klubbar bygger om, eller bygger nytt. Till exempel Juventus med sitt nya Stadio Olimpico di Torino, eller Arsenals flytt från Highbury till Emirates Stadium.

Galatasarays nya plats påminner om Arsenals, åtminstone i den mening att även den kommit att få ett namn från en sponsor. Nya Turk Telecom Arena, som snabbt har blivit även känd som Aslantepe – eller ”Lion Hill” – efter det distrikt där arenan ligger. Arenan har en kapacitet på 52 695, mer än dubbelt så många åskådare som Ali Sami Yen kunde rymma efter det att stadion byggdes om till enbart sittplatser 1996.
Hagi sa samma vecka som sista matchen på Ali Sami Yen att den nya arenan var vacker.

– Arenan blir en ny sida i vår historiebok och jag hoppas att vi kan börja skriva om historien här. Vi måste bara vänja oss, även om det kan ta ett par matcher. Men jag tror fortfarande att om ett eller två år kommer klubben återgå till att vara ett av de bästa lagen i Europa.

En förhoppning som kan ingjuta lite hopp i de lite segertörstande fansen, som annars är så bortskämda fans. Saker och ting har inte gått bra för Galatasaray på Ali Sami Yen de senaste två säsongerna. Kanske dog lite av mystiken kring stadion ut när förberedelserna för att flytta från grundarens hemmaplan till ett sponsorsbygge tog fart 2007.

Förra året slutade Galatasaray trea i turkiska Super Lig, elva poäng efter Bursaspor, som vann sin första titel och som också då blev det första laget utanför Istanbul att vinna sedan 1984 då Trabzonspor tog hem ligan.

För två år sedan slutade Galatasaray på en dyster och för klubben pinsam femteplats. Ett oacceptabelt resultat för en klubb som de gulröda.

Galatasaray var den här säsongen med i det inledande Europa League-spelet, men deras förhoppning att gå långt släcktes precis som helvetet släcks nu. Europaäventyret var över innan det hunnit börja. Galatasaray åkte ur tävlingen i den tredje kvalomgången genom att förlora på bortamål till förmån för ukrainska FC Karpaty Lviv.

Nederlaget innebar slutet för Frank Rijkaard och hans första tränarjobb sedan han lämnade Barcelona. Hagis andra sejour i klubben är dock inte speciellt glamorös den heller. Hans Galatasaray ligger på en försmädlig sjundeplats.

Sista ligamatchen på Ali Sami Yen stadion blev en pinsam 2-0 förlust mot Ankara-laget Genclerbirligi den 11 december. Ett hemskt avslut på helvetet genom förlust i sista matchen, mot ett lag från huvudstaden.

Den andra halvan av den turkiska säsongen, startade förra helgen. Galatasaray vann sin första match på nya arenan mot Sivasspor, som slutade tvåa i ligan för två år sedan, med 1-0 genom mål av Servet Cetin.

Hagis ord om att börja skriva ny historia, genom att först och främst klättra i tabellen, har börjat…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: